Gonszár Tulku Rinpocse

France Germany Switzerland Nepal Sri Lanka Austria Holland Hungary Czech Portugal
×
Tevékenység
Buddha tanítása
Mester-tanitó
Tibet és Magyarország
Látogatóknak
Buddhista szakirodalom
eBooks
Apps
Home

Gonszár Tulku Rinpocse

A 7. Dalai Láma idejében jött egy fiatalember Amdóból és felvételt kért a Sera kolostorba. Olyan szánalmasnak találták a megjelenését, hogy elutasították. Miután elment a háztól találkozott egy idõs nénivel. Az asszony tanácsolta neki, hogy próbálkozzon a Tschadrel háznál, ott biztosan nagyobb szerencséje lesz. Megfogadta a tanácsot, be tudott lépni a kolostorba és igen nagy érdeklõdést mutatott a tanulmányok irányt. Hamarosan felismerték egy nagymester rendkívüli tehetségét. Híres lett, mint Ngawang Thöndrup mester és szolgált összehasonlíthatatlan módon Buddha tanításainak, mint a Sera-Dsche kolostor apátja, és mint a 8. Dalai Láma tanitója. Sok idõt töltött meditációval egy Lhasa közelében lévõ barlangban, ahol késõbb a Gonsar kolostort építették. Amikor a Lhasában élõ emberek a városból látták a kolostort, akkor úgy beszéltek a mesterrõl, mint, „az új kolostor Lámája"-ról, a tibeti nyelvben a Gonsar, új kolostort jelent. Ez a név a Gonsar Rinpotsche vonalban még ma is megmaradt.

A negyedik Gonsar Rinpotsche, szintén a Sera kolostorban tanult. Miután a korai húszas években, mint Gesche befejezte a tanulmányait, elutazott Mongóliába és az egyik legismertebb buddhista mester lett Mongóliában. Ott tanított több mint harminc évig és az ott élõ embereken segített természet feletti erõvel. Õt nagyon szerette a nép és majdnem minden korhû mester Mongóliában az õ tanítványa lett.

A mostani Gonsar Rinpotsche 1949-ben született a Tibetben lévõ Schigatsében. Egy régi, tibeti királyok vonalához tarrtozó nemesi család sarjaként jött a világra. Az apja kormányzó volt, a nyugat Tibetben lévõ Tsang tartományban. Három éves korában felismerték, mint Gonsar Rinpotsche ötödik inkarnációját a Gonsar Rinpotsche vonalban. Ezt Õszentsége a Dalai Láma is jóváhagyta. Hat éves korában belépett a Sera kolostorba. Elejetól kezdve a jóságos Gesche Rabten nevelte fel õt, és emellett tanította is. Gonsar Rinpotsche rengeteg tanítást kapott Õszentsége a Dalai Láma és nagy mesterek átadásában, mindenekelõtt Kyabdsche Tridschang Rinpotsche és Gesche Rabten Rinpotschétól.

Amikor 1959-ben Tibet a Rotchinas hatalma alá esett, Gesche Rabtan elszökött Indiába és ott folytatta a tanulmányait. Egyidõben tanult angol és hindi nyelvet. 1969-ben elkezdte Gesche Rabten tanításait angol nyelvre fordítani.

Miután 1986-ban meghalt az igen tisztelt Gesche Rabten, a mester minden aktivitását átvette Gonsar Rinpotsche, miután 33 évig a legszorosabb tanítványa volt. Pillanatnyilag Gonsar Rinpotsche a Mont-Pélerinben lévõ központnak, a Feldkirchben, Grinzensben és Münchenben lévõ központoknak az igazgatója. Rendszeresen ad tanításokat angol, német vagy tibeti nyelven.

Az elsõ Gonsar Rinpotsche a mély és terjedelmes tanítások továbbadásáról volt híres, ami a megvilágosodás útját illeti. A mostani Gonsar Rinpotsche arról híres, hogy õ az egyik mester, aki képes Buddha tanításainak minden aspektusát, mint tiszta és mozgalmas tapasztalást átadni.

© 29.04.23 Rabten Choeling • EditorialData protection