Kyabcse Tricsang Dorcse Cshang

France Germany Switzerland Nepal India Sri Lanka Austria Holland Hungary Czech Portugal
×
Tevékenység
Buddha tanítása
Mester-tanitó
Tibet és Magyarország
Látogatóknak
Apps és eBooks
Buddhista szakirodalom
Home

Kyabcse Tricsang Dorcse Cshang

Amikor Buddha még Sziddharta herceg volt és apja palotájában élt, volt olyan kérése hogy szeretné látni a királyi birtokot. Háromszor elõkészítette az apja a fia számára a kirándulást a Sakja birodalomba. Nagyon gondosan odafigyelt arra, hogy a legkisebb kellemetlensége se legyen a fiának. Mégis találkozott a herceg a kirándulás során a betegséggel, az öregkorral és a halállal. Minden alkalommal megkérdezte Csannát, a barátját és kocsisát, hogy mit jelent az, amit lát, és amire nem volt felkészülve. Csanna mindig úgy válaszolt, hogy a herceg mélyen átérezte a szenvedéssel teljes létezést. Nélkülözéssel és titokban elmenekült a herceg a palotából és hátrahagyta gondozóit és barátait. Egyedül Csannat és a lovát vitte magával.

Miután Buddha elérte a megvilágosodást, Csanna a tanítványa lett és elérte az Arhat állapotát. Buddha legszorosabb barátai a buddhizmus történelmében továbba is különbözõ inkarnációban kulcsszerepet játszanak a buddhizmus tanításainak továbbadásában.

Indiában jelent meg mint Arhat Madhughosa, mint Vimala Sri mester, mint Csandrakirti, mint Santa Raksita, aki Tibetben alapította a buddhizmust és mint Atisa mester, aki a 11. évszázadban a hibátlan buddhizmusért volt Tibetben felelõs.

Tibetben megjelenik, mint Kadampa mester Langri Tangpa és mint Szakja mester Csampel Dorcse. Õ, mint Cse Tsongkhapa, úgy ismerték, mint a bölcsesség koronaékszere, a Gelug vonal alapítója. A nyolcadik Karmapa Mikyö Dorcsét ismerik, mint az õ inkarnációja ugyanúgy, mint a Nyingma mester Sur Csöying Rangdröl. Mint a 64. trón követõje Cse Tsongkhapas ismerték Tri Csang Csub Csöphelként. A név rövidített formája, Tri Csang a Tricsang Rinpocse vonalban a mai napig marad.

19oo ban született, mint Tri Loszang Yese, ismert, mint Kyacse Tricsang Dorcse Csang, aki a 14. Dalai Lama második tanítója volt, és úgy ismerik, mint az elmúlt század legjelentõsebb buddhista mestere. Õ rendkívüli módon tudott tanítani és ez által megszámlálhatatlan lények kívánsága teljesült és ez által elérte a célt Buddha tanításaival. A mai kor összes nagy mesterei, akik a Cse Tsongkhapa vonalában állnak, az õ jóságos tudati vezetése alatt nõttek fel. A légkiemelkedõ személysége az összes tanítványa alatt ö szentsége a Dalai Láma maga.

© 09.09.2019 Rabten Choeling • EditorialData protection