Geshe Rabten Rinpoche

Tiibetiläisen Munkin Elämä

France Germany Switzerland Nepal Sri Lanka Austria Holland Hungary Czech Portugal
×
All Events
Buddhalaisuus
Opettajat
Kirjat
eBooks
Apps
Home

Tiibetiläisen Munkin Elämä

Geshe Rabten Rinpoche

ISBN: 978-2-9700016-9-6

Aikamme merkittävän tiibetiläisen mestarin ainutlaatuinen elämänkerta. Se ei ainoastaan anna harvinaisen näkemyksen tiibetiläisten munkkien opiskeluun ja luostarielämään. ”Sen inspiraation lisäksi, jonka Geshe Rabtenin elämä on luova, se näyttää myös monelle länsimaalaiselle lukijalle, että dharman opiskelu ja harjoittaminen on hidas prosessi, vaatien paljon kärsivällisyyttä ja horjumatonta päättäväisyyttä. Se on luultavasti ensimmäinen länsimailla julkaistu kirja geshen elämästä ja sen tulisi olla sekä kiinnostava että informatiivinen”, sanoo Hänen Pyhyytensä Dalai lama esipuheessaan. Monet valokuvat Geshen elämästä ja hienot piirrokset tekevät tämän kirjan erityisen puhuttelevaksi laajalle lukijakunnalle.

Kirja-arvostelu julkaistu joogalehdessä Ananda 3/2012

DHARMAA, ALMUJA JA APRIKOOSIPUITA

Geshe Rabten (1920-1986) syntyi Itä-Tiibetissä, missä maisemat vaihtavat väriä vuodenaikojen vaihtuessa ja ruoho on sitkeää kuin kallio. Nuori mies jätti taakseen perheensä ja vaelsi Lhasaan kutsumuksensa johdattamana kehittääkseen mieltään Buddhan oppien mukaan. Henkisen kehityksen tie johdatti hänet lopulta Dalai-laman pyynnöstä opettamaan tiibetinbuddhalaisuutta eurooppalaisille.

Lukijalle täsmentyy kuva katkeamattomasta oppilaan ja henkisen opettajan välisestä yhteydestä. Vaellus yli vuorten ja solien mestarin luokse ja palaaminen Lhasan luostariin nuhteiden jälkeen inhimillistää Geshen maallikon silmissä. Tiibetin kauneus ja kovuus kuvataan realistisesti ja kiehtovasti.

”Tuulen puhaltaessa aprikoosit putosivat maahan pehmeästi tömähtäen”, Geshe kuvailee, kun hän matkakumppaneineen pysähtyy tauolle lukemaan pyhiä kirjoituksia.

Kirja tarjoaa seikkailulta tuntuvan matkan korkea-arvoisen henkisen johtajan elämään. Suosittelen aloittamaan lukemisen epilogista, jossa Geshen elämäkertaa täydentää hänen oppilaansa Gonsar Rinpoche.

Geshe kertoo elämästään vaihe vaiheelta. Erityisesti opiskeluaikojen muistelu on mielenkiintoista luettavaa yön kestävine väittelyineen. Kirjassa saa kuvan erittäin älykkäästä, terävämielisestä ihmisestä, jonka opetukset vaikeimmastakin aiheesta taipuvat oppilaiden mieliin. Gesheä kuvaillaan huumorintajuiseksi, lämpimäksi ja myötätuntoiseksi opettajaksi, joka opetti pyyteettömästi ja ilman fanaattisuutta.

Geshe Rabtenin tarina on tutustumisen arvoinen. Henkinen mestari, jonka lempeässä ja maailmaa rakastavassa sylissä hiiretkin nukkuivat. Kirja on helppolukuinen ja sisältää lisänä sanaston maallikoille. Teoksen ennestään julkaisemattomat valokuvat täydentävät sisältöä, kuten myös muu kuvitus.

Elämänkerta saa lukijan miettimään, miten harjoittaa omaa mieltään.

Teresa Aro

Kirja-arvostelu julkaistu lehdessä Uusi Safiiri 2/2012

Kurkistus tiibetiläiseen mestarikouluun

Geshe Rabten

Tiibetiläisen Munkin Elämä

Kirja antaa elävän käsityksen tiibetiläisen munkin elämästä ja koulutuksesta geshe-arvoon saakka. Ansio omaelämänkerrallisesta teoksesta kuuluu Tiibetin buddhalaisuuden tuntijalle B. Alan Wallacelle, joka 1972 Dharamsalan yläpuolella vuorilla kirjasi ylös Geshe Tadrin Rabtenin (1920-1986) tarinan; kuinka hänestä tuli Geshe (huom. Geshe on tiibetiläisen luostariyliopiston korkein oppiarvo).

Kirja noudattelee elämänkaaren luonnollista kulkua: maatalon pojan elämä Khamin maakunnassa, opiskelua Seran luostarissa, gurujen tapaamisia, luostarielämää yleensä ja koulutusta vanhempana munkkina, yhteyksiä länsimaihin ym.

Mielenkiintoista antia ehdottomasti on kuvaus, kuinka munkit Serassa opiskelevat luokalta toiselle. Heidän on suoritettava 14 luokka (joskus15) väittelyineen edetäkseen geshen arvoon. Vastaavaa luokitusta ei ole osunut silmiini muista yhteyksistä, joten tervehdin sitä ilolla. Samoin geshe-opintojen teemaluettelo sekä voimansiirtoseremonian kuvaukset konkretisoivat tätä länsimaalaisittain mystiseltä tuntuvaa reittiä ko. oppiarvoon.

Kirjan elävöittämiseen on käytetty runsaasti piirroksia ja valokuvia, joista useat ennen julkaisemattomia, kuten kirjan toimittajat sanovat. Piirrokset ovat tunnelmakuvia tiibetiläisestä elämänmenosta ja tapahtumista, valokuvat taltioivat tarkasti ihmisiä, rakennuksia, maisemia, kulttuuridokumentteja ja esineitä.

Kiitoksen arvoinen on sanasto sanskritiksi ja tiibetiksi sekä ko. sanojen selostus suomeksi.

Kunnianarvoisen mestarin tarina etenee kysymys-vastaus-periaatteella ja se toimii säilyttäen kihelmöivän jännitteen; mitä tulee seuraavaksi? Omaelämänkerta täydentää laaja (sivumääräisestikin kirjasta noin kolmannes) käsittävä epilogi, jonka kirjoitti Gonsar Rinpoche. Hän oli Geshe Rabten Rinpochen läheisin oppilas ja henkinen poika, joka eli mestarinsa kanssa yhdessä 33 vuotta, viisivuotiaasta lähtien.

Tiibetiläisten mestarien parissa kun ollaan, niin tarina jatkuu elämästä seuraavaan.

Vuonna 1990 marraskuun 22. päivänä Hänen pyhyytensä Dalai-lama vahvisti ja sinetöi Kalsang Tseringin valinnan Geshe Rinpochen virheettömäksi jälleensyntymäksi. Hänen nimekseen tuli Tenzin Ragbye.

Soisin mielelläni, että tämä tiibetiläisen meditaatiomestarin omaelämänkerta kuluisi länsimaisissa lukijoiden käsissä. Aloitin oman lukemismatkani Tiibetiin eräänä alkukesän lauantaiaamuna ja oli ilta, kun käänsin viimeisen sivun: olin kulkenut elämänpituisen hitaan ja päättäväisen dharman harjoittamisen matkan.

Terttu Seppänen

Luostari-instituutti ja julkaisija

Kunnianarvoisa Geshe Rabten Rinpoche perusti Rabten Choelingin Sveitsin Mont-Pèleriniin vuonna 1977. Toimiessaan sekä luostarina että korkeampien buddhalaisten opintojen keskuksena se tarjoaa vihityille ja maallikoille mahdollisuuden aidosti opiskella kaikkia tiibetinbuddhalaisuuden puolia. Seitsemän vuoden opiskeluajan lisäksi järjestetään viikonloppuseminaareja ja meditointiviikkoja joilla opetetaan buddhalaisuuden yleisiä näkökohtia sekä erityisharjoituksia ja meditaatioita. Kunnianarvoisa apotti ja instituutin johtaja Gonsar Rinpoche opettaa Euroopan opetusinstituuteissa ja opiskeluryhmissä Sveitsissä, jolloin opiskellaan säännöllisesti suurten intialaisten ja tiibetiläisten mestareiden selityksiä. Samanlaisia ohjelmia tarjotaan sisarkeskuksissa Itävallan Tashi Rabtenissa ja Deleg Rabtenissa sekä Saksan Püntsok Rabtenissa Münchenissä.

Edition Rabten on Rabten Choelingin kustannusyhtiö. Tavoitteenamme on julkaista Buddhan oppien sisältöä ja mestariemme kallisarvoisia neuvoja tasokkaina kirjoina, äänitteinä ja tietokonesovelluksina, auttaa muovaamaan mieltä rauhaarakastavaksi ja hyveelliseksi Buddhan oppien mukaan.

Voitte tilata luettelomme lisätietoa varten tai vierailla internet sivuillamme.

www.rabten.eu

info@rabten.eu

© 13.10.21 Rabten Choeling • EditorialData protection