Gese Rabten Rinpocse

Egy tibeti szerzetes

Egy tibeti szerzetes

Gese Rabten Rinpocse

ISBN: 978-3-905497-30-4

Tenzin Gyatso, öszentsége a XIV. Dalai Láma így nyilatkozott Gese Rabtenröl. " Eltekintve attól, hogy Geshe Rabten élete nagyon ösztönzö, sok nyugati olvasónak megmutatja, hogy a dharma gyakorlása, tanulása lassú, hosszú folyamat. Nagyon sok türelem és céltudatosságot követel meg.

Gese Rabten élete betekintést ad az olvasónak abba, hogy hogyan tanulnak a szerzetesek Tibetben, és hogyan képezik mgukat. Lehetséges, hogy ez az elsö könyv itt nyugaton, amelyik egy gese életéröl szól, ez teszi egyrészt érdekessé, másrészt nagyon tanulságos".

Szövegrészlet:

" Tanítvány: Mikor gondolt elöször arra, hogy szerzetes akar lenni? Gese: Kiskorom óta sokszor találkoztam sötétpiros ruhába öltözött szerzetesekkel, akik éppen visszatértek a nagy Lhászai kolostoregyetemekröl. Mindig is csodáltam öket. Alkalomadtán meglátogattam a közelünkben található nagy kolostort, és mindig csodálattal töltött el, amikor a szerzetesek vitáját figyeltem ( a vita ilyen értelemben egyfajta szertartás a szerzetesek között). Amikor tizenöt éves lettem, kezdtem megérteni, hogy a szerzetesi élet mennyire egyszerű, tiszta és hatékony. Láttam ezzel összehasonlítva az én életemet, amely olyan bonyolult volt, tele sok munkával, melynek sohasem láttam a végét. Ahhoz, hogy a közeli Dargye kolostorban iskolázott szerzetesnek tartsanak, minimum három vagy négy évet kell a három Lhászai kolostoregyetem valamelyikén tanulni, és a tudatot a Buddhadharmával megismertetni."

© 17.07.24 Rabten Choeling • EditorialData protection